GuidePedia

0

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών της Ελλάδος, Δημήτρης Δρούτσας, στη συνέντευξή του στον «Φ», η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο, έθεσε μια σειρά ζητήματα αρκούντως σημαντικά. Πρωτίστως ανέδειξε ένα ζήτημα το οποίο σαφώς και για πρώτη φορά διατυπώνεται. Ξεκαθάρισε ότι διαμορφώνεται εν πολλοίς σχέδιο Β για τα ευρωτουρκικά.
Σημειώνοντας ότι «έφθασε η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία και την ΕΕ», έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας πως «εάν χρειαστεί θα αναπροσαρμόσουμε την πολιτική και στρατηγική μας». «Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα», επισήμανε. Αυτή η τοποθέτηση είναι σημαντική αλλά και αρκούντως θετική. Πρωτίστως γιατί είναι φανερό πως δεν μπορεί να επιμένει να βάζει κάποιος όλα «τα αβγά του σε ένα καλάθι», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω φαίνεται ότι είναι και τρυπημένο.
Γιατί αυτό γινόταν για χρόνια. Επιβάλλεται να υπάρξει μια εναλλακτική πολιτική, κυρίως για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων και ουραγοί των εξελίξεων. Είναι προφανές ότι δεν προχωρά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα, με την ενθάρρυνση κάποιων, σαφώς και θεωρεί πως η διαδικασία αυτή είναι αλά καρτ. Προσαρμόζεται μόνο σε υποχρεώσεις που δεν επηρεάζουνευρύτερους σχεδιασμούς της.
Θεωρούμε πως η τακτική της Ελλάδος και της Κύπρου έναντι της Τουρκίας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί. Να είναι πιο σκληρή και αποφασιστική. Να προσφέρει διεξόδους στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, φτάνει όμως να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Να τις εφαρμόζει πλήρως και όπως απαιτούν οι κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να παρουσιάζονται άλλες χώρες, εταίροι μας, «βασιλικότεροι του βασιλέως». Είναι δικά μας εδάφη που κατέχει η Τουρκία, είναι εμάς που επιτίθεται με απειλές και εκβιασμούς. Εμείς πρωτίστως πρέπει να αντιδρούμε.
Είναι εκτίμησή μας -και τούτο επιβεβαιώνεται διαχρονικά- πως η ανοχή αποθρασύνει την Άγκυρα. Την αφήνει οχυρωμένη πίσω από μαξιμαλιστικές, ακραίες θέσεις και της επιτρέπει να λειτουργεί στη βάση των επεκτατικών της βλέψεων ως μόνιμη στρατηγική της επιλογή. Είναι γι΄ αυτό που χρειάζεται το σχέδιο Β. Είναι για αυτό που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα, εάν και εφόσον η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είτε παγώσει είτε ανασταλεί. Κρατούμε, συνεπώς, την αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ότι Αθήνα και Λευκωσία θα είναι έτοιμες «για την επόμενη μέρα, όπως και αν είναι αυτή». Αναφορά θετική και σημαντική.
ΠΗΓΗ
Next
Νεότερη ανάρτηση
Previous
This is the last post.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top